Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Per què hauria d’importar-te el relat de l’Edén?

Per què hauria d’importar-te el relat de l’Edén?

Per què hauria d’importar-te el relat de l’Edén?

UNA objecció sorprenent que molts erudits sostenen contra el relat del jardí de l’Edén és que no està d’acord amb la resta de la Bíblia. Per exemple, el professor d’Estudis Religiosos Paul Morris va escriure: «En les Escriptures no es torna a fer ninguna referència directa al relat de l’Edén». Molts experts concorden amb esta afirmació, però la veritat és que és contrària als fets.

En realitat, la Bíblia fa moltes referències al jardí de l’Edén, Adam, Eva i la serp. * No obstant, l’error d’estos experts es queda menut en comparació amb un altre més gros i més perillós: el que cometen molts líders religiosos i erudits al desacreditar el relat del Gènesi. Per què? Perquè al fer-ho estan atacant directament a la Bíblia.

Comprendre què va passar en l’Edén és essencial per a entendre la resta de la Bíblia. Com vorem a continuació, la Bíblia oferix respostes a algunes de les preguntes més profundes i importants de la vida. I eixes respostes estan molt relacionades amb el que va passar en l’Edén.

Per què envellim i morim? Adam i Eva hagueren viscut per sempre si hagueren obeït a Jehovà, però el dia que es rebeŀlaren perderen la perfecció i començaren a morir (Gènesi 2:16, 17; 3:19). Com a conseqüència, a tots els seus descendents ens van transmetre el pecat i la imperfecció. Per això, la Bíblia explica: «Per obra d’un sol home va entrar el pecat al món, i amb el pecat hi entrà també la mort; i així la mort s’ha estés a tots els hòmens, ja que tots han pecat» (Romans 5:12).

Per què permet Déu la maldat? Satanàs va afirmar en el jardí de l’Edén que Déu és un mentirós i que priva les seues criatures de coses bones (Gènesi 3:3-5). D’esta manera, va acusar a Jehovà de ser un mal governant. Adam i Eva decidiren fer-li cas a Satanàs i rebutjaren la sobirania de Jehovà. Al fer-ho, donaren a entendre que els humans podem decidir per nosaltres mateixos el que està bé i el que està malament. Què va fer Jehovà? Com la seua saviesa i justícia són perfectes, ell sabia que la millor manera de respondre a eixe desafiu era deixar que passara temps i donar-los als humans l’oportunitat de governar-se com volgueren. La maldat que veiem hui en dia és, en part, conseqüència de la influència de Satanàs, una maldat que ha acabat confirmant una gran veritat: que l’home és incapaç de governar-se sense l’ajuda de Déu (Jeremies 10:23).

Quin és el propòsit de Déu per a la terra? El jardí de l’Edén demostra que Déu volia que la terra fora molt bonica. Ell va manar a Adam i Eva que ompliren la terra amb la seua descendència i que estengueren aquell bonic jardí per tota la terra (Gènesi 1:28). Aixina que el propòsit de Déu per a la terra és que els descendents d’Adam i Eva siguen perfectes i visquen en ella en unitat, com una família. Gran part del contingut de la Bíblia parla sobre el compliment del propòsit original de Déu.

Per què va vindre Jesucrist a la terra? Després de la rebeŀlió del jardí de l’Edén, tant Adam i Eva com els seus descendents vam ser condemnats a mort. Però Déu, en el seu gran amor, va enviar el seu Fill a la terra per a donar-nos esperança per mitjà d’un rescat (Mateu 20:28). En què consistix eixe rescat? Jesús, a qui la Bíblia anomena «el darrer Adam», sempre va ser obedient a Jehovà, a diferència del primer home. Per això, no va perdre la perfecció i va poder donar la seua vida en sacrifici, o rescat. Aixina va donar a tots els humans l’oportunitat de rebre el perdó dels seus pecats i de conseguir la classe de vida que Adam i Eva tenien en l’Edén abans de pecar (1 Corintis 15:22, 45; Joan 3:16). D’esta manera, Jesús va garantir que el propòsit de Jehovà de convertir la terra en un paradís serà una realitat. *

El propòsit de Déu no és un concepte teològic abstracte, sinó real i fàcil de comprendre. Igual que el jardí de l’Edén era un lloc real amb persones i animals reals, les promeses de Déu per al futur també són reals i es compliran molt prompte. Estaràs tu allí? Bé, en gran part depén de tu. Déu vol que tots disfrutem d’eixe futur, inclús aquells que no sempre han anat per bon camí (1 Timoteu 2:3, 4).

Quan Jesús estava penjat en el pal de turment, va parlar amb el criminal que tenia al costat. Este home sabia que mereixia ser executat, però va buscar consol i esperança en Jesús. Què li va respondre ell? «Seràs amb mi al paradís» (Lluc 23:43). Si Jesús va voler que este anterior criminal ressuscitara i tinguera l’oportunitat de viure per sempre en la terra feta un paradís, no creus que voldrà lo mateix per a tu? Clar que sí, i son Pare també! Si vols disfrutar d’eixe futur, fes tot el que pugues per aprendre sobre el Déu que va crear el jardí de l’Edén.

[Notes]

^ § 3 Consulta per exemple Gènesi 13:10; Deuteronomi 32:8; 1 Cròniques 1:1; Isaïes 51:3; Ezequiel 28:13; 31:8, 9; Lluc 3:38; Romans 5:12-14; 1 Corintis 15:22, 45; 2 Corintis 11:3; 1 Timoteu 2:13, 14; Judes 14 i Apocalipsi 12:9.

^ § 8 Per a saber més sobre el sacrifici de rescat de Jesús, consulta el capítol 5 del llibre Què diu realment la Bíblia?, editat pels testimonis de Jehovà.

[Quadro/​Iŀlustracions]

UNA PROFECIA QUE ÉS EL FIL CONDUCTOR DE LA BÍBLIA

«Posaré enemistat entre tu [la serp] i la dona, entre el teu llinatge i el seu. Ell t’atacarà al cap i tu l’atacaràs al taló.» (Gènesi 3:15)

Esta és la primera profecia de la Bíblia i la va pronunciar Déu en l’Edén. Qui són la dona, la serp i els seus llinatges? Què implica l’«enemistat» entre elles?

LA SERP

Satanàs, el Diable (Apocalipsi 12:9).

LA DONA

La part celestial de l’organització de Jehovà, formada per criatures espirituals (Gàlates 4:26, 27). Isaïes va parlar d’esta «dona» quan va predir que donaria a llum una nació espiritual (Isaïes 54:1; 66:8).

EL LLINATGE DE LA SERP

Aquells que trien fer la voluntat de Satanàs (Joan 8:44).

EL LLINATGE DE LA DONA

Principalment Jesucrist, qui provenia de la part celestial de l’organització de Jehovà. El «llinatge» també inclou els germans espirituals de Crist, que governen en el cel amb ell. Estos cristians ungits formen una nació espiritual, «l’Israel de Déu» (Gàlates 3:16, 29; 6:16; Gènesi 22:18).

LA FERIDA EN EL TALÓ

El Messies va rebre un colp dolorós quan Satanàs va conseguir que el mataren en la terra, però els seus efectes no van ser permanents, ja que Jesús va ressuscitar.

LA FERIDA EN EL CAP

Satanàs rebrà un colp mortal quan Jesús el destruïsca per sempre. Abans d’això, Jesús desfarà el mal que Satanàs va causar en l’Edén (1 Joan 3:8; Apocalipsi 20:10).

Per a tindre una idea general del tema principal de la Bíblia, consulta el fullet La Biblia y su mensaje, editat pels testimonis de Jehovà.

[Iŀlustració]

Adam i Eva van patir els desastrosos resultats del pecat